Som besökare på Left Side Of The Brain samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Utfiskning och hajfiske ökar takten på kimatförändringarna

Överfiske är bara inte dåligt för fisken, utan det påverkar hela klimatet. Det säger åtminstone en ny studie.

Det komersiella fisket kan öka takten på klimatförändringarna.

Det är för att det mesta av den fisk vi äter är rovfisk. Tillsammans med rovfisket på hajar för deras fenor så betyder det att en stor del av havets predatorer försvinner.

Färre rovfiskar betyder mer koldioxid. Det blir nämligen många fler mindre fiskar och djur, och därigenom fler som kan andas ut växthusgasen koldioxid.

Man kan ju förstå att kommersiellt fiske är dåligt för själva fisken som ju faktisk dör, men det påverkar även oss som inte lever i havet. Det kan nämligen skynda på klimatförändringarna, vilket är riktigt, riktigt dåliga nyheter.

För att förstå anledningen till att fisket påverkar klimatet är det bra att minnas något du lärde dig i biologin, nämligen att massa energi går förlorad på varje nivå i näringskedjan. När en rovfisk äter mindre fiskar så blir bara tio procent av deras energi bevarad, och de andra 90 procenten "försvinner" som bland annat rörelse-energi och värme.

När vi fiskar upp alla rovfiskar så ökar alla de småfiskar och djurplankton som är deras byten väldigt fort. Alla de här smådjuren andas ju såklart och då ökar halten av växthusgasen koldioxid.

Fiskets påverkan på klimatet

Mer småfisk ger alltså mer koldioxid, som bilden ovan illustrerar. Och koldioxid är ju, som du säkert vet, en av de största orsakerna till växthuseffekten.

En sorts rovfiskar som har drabbats väldigt hårt av fisket är hajar, som främst fiskas för sina fenors skull. Även om suget efter hajfenssoppa äntligen har börjat minska så är förlusten av dessa mäktiga rovfiskar fortfarande i allra högsta grad kännbar.

Om vi inte slutar med överfisket är det alltså troligt att vi kommer få ett hav som mer liknar en soppa av maneter och gammalt plastskräp, när bristen på rovdjur slagit ut den ekologiska balansen. När man dessutom lägger till en accelererande klimatförändring, så blir bilden väldigt mörk.

Den ljusa sidan är att ett minskat fiske, så att balansen återupprättas, inte bara skulle rädda våra hav utan kanske även rädda hela vår planet.

Läs hela studien på Science Direct.

Om du är vegetarian, men ändå äter fisk, kanske du borde tänka om. Fiske skadar inte bara miljön, utan fiskar har även ett mer utvecklat känsloliv än du kanske trott. Och visste du att världens äldsta fisk finns i Sverige, och att den hade kunnat vara polare med Gustav II Adolf.

Skulle du äta hajfenssoppa?

Av Lisa Aggeborn
publicerad 2016-10-28 09:44
I denna artikel: Haj Fiske Klimat Vetenskap