Som besökare på Left Side Of The Brain samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska forskare: Inavel utrotade mammutarna

​I en ny svensk studie har forskare presenterat en ny teori: mammutarna dog ut för att de var för inavlade.

Världen har varit utan mammutar i ungefär 4 000 år nu, och trots försök att klona fram mammutar är vi fortfarande utan dessa håriga elefanter.

Tidigare har det spekulerats i att mammutarna antingen dog ut som ett resultat av klimatförändringar eller för att människor jagade dem, men även en kombination av dessa två har setts som trolig.

Men nu har svenska forskare vid Naturhistoriska riksmuseet kommit fram till en ny teori: mammutarna dog ut för att de var för inavlade, och därför fick sämre immunförsvar. Detta skriver SVT om.

Bakgrunden till inaveln tros vara att mammutarna på grund av klimatförändringar blev isolerade på en liten ö utanför Sibirien, och att populationen då minskade från tiotusentals till endast runt ett tusental mammutar.

Detta ska i sin tur ha lett till att de blev inavlade.

Nu ska forskarna fortsätta undersöka mammutarna och varför de dog, så förhoppningsvis kan vi få lite mer säkra svar snart.

Skulle du vilja ha en alldeles egen mammut i katt-storlek?

Av Totte Löfström
publicerad 2016-05-05 11:44
I denna artikel: Mammut Forskning Elefanter Utdöda djur Djur Vetenskap